Višnja

Povoljna klima i dobar geografski položaj zemlje, omogućavaju izuzetan kvalitet višnje, što je čini jednim od najznačajnijih izvoznih proizvoda Srbije. Najzastupljenija je sorta Oblačinska višnja koja se lako iskoštičava, a odlikuje se izvanrednim ukusom i tamno crvenom bojom kože i mesa, što je čini nezamenljivom u mnogim granama prehrambene industrije.

Sorta: Oblačinska

Vrste proizvoda:

  • Rolend sa košticama
  • II klasa sa košticama
  • Rolend bez koštica
  • II klasa bez koštica

Višnja je drvenasta voćna kultura. Spada u rod skrivenosemenica, a višnjom se naziva i drvo i plod ovog voća. Izuzetno podnosi i prilagođava se skoro svim tipovima zemljišta. Podnosi niske temperature, rađa u rano proleće pa se pored jagoda smatra prvim voćem u sezoni. Zajedno sa kajsijama i trešnjama, višnja je prvo voće koje u proleće cveta. Cvetovi su beli i krupni, cveta bogato sa više cvetova grupisanih u jednu cvast. Ima sitan tamnocrveni plod, kiselkastog ukusa, izuzetno nutritivno bogat i zdrav i preporučuje se bukvalno svima. Koristi se za spravljanje sokova, kremova, mermelada, vina, ali i žestokih pića – likera i rakije. Može se jesti i u svežem stanju što je i najbolje jer je tada njen nutritivni značaj najveći.

Zbog njenih brojnih blagodeti, višnju zovu i plemenitim voćem. Za njenu lekovitost i značaj znali su narodi još pre dva i po milenijuma, kada su počeli i da je uzgajaju. Višnja je počela da se uzgaja na prostorima Turske i Grčke, odakle se preselila i na ostatak sveta. Danas se uzgaja na svim kontinentima, prilagođena klimi i uslovima. Višnja koju najčešće konzumiramo i gajimo nastala je ukrštanjem već kultivisane domaće slatke trešnje sa divljim kiselim vrstama.

Nutritivna vrednost višnje na količinu od 100 g

Energetska vrednost50 kCal
Proteini1 g
Ugljeni hidrati12,18 g
Šećeri8,49 g
Vlakna1,6 g
Masti0,30 g
od kojih zasićene0,068 g
Kartonska kutija

200g, 400g, 5kg

Click-lock kutijica

250 g

Kartonska kutija

10 – 20 kg

PE Kesa

200 g – 2.5 kg

Plastične tacne

150 – 500 g

Zip kesa

350 – 750 g

Zajedno izgradimo zdravije okruženje

Znamo da se uspeh može postići samo istinskim timskim radom i besprekornom interakcijom. Tu smo da rešimo vaše izazove brzo, pouzdano i sa efikasnošću u fokusu.

Partneri