Šljiva

Šljiva je najznačajnije i najzastupljenije voće u Srbiji. Zahvaljujući svojoj specifičnoj aromi i ukusu koji je očuvan i posle različitih vidova prerade, šljiva ima izuzetno široku primenu u prehrambenoj industriji, a različiti proizvodi od šljive su svojevrsni delikatesi. Sorte šljive po kojima je Srbija poznata su Stenley, razne sorte Čačanke i Požegača. Sljive imaju laksativno dejstvo i izuzetno su zdrave za pravilno funkcionisanje digestivnog sistema.

Sorte: Stanley, Čačanska rodna, Čačanska lepotica, Požegača.

Vrste proizvoda:

  • Ručno sečene polovine
  • Mašinski sečene polovine

U porciji od 100 g svežih šljiva sadržano je 1,4 g vlakana. To znači da nesvarljivi ugljeni hidrati nisu značajno zastupljeni u svežem obliku ove namirnice. Suve šljive su bogatije vlaknima, i koriste se kao lek za probleme sa probavom i konstipacijom. U 100 g suvih šljiva ima čak 7,1 g vlakana, što ih svrstava u namirnice bogate vlaknima. I suve i sveže šljive bogate su sorbitolom, alkoholnim šećerom koji se ponaša kao prirodni laksativ.

Bogatstvo vitaminom C šljive ubraja u izuzetno zdravo voće. Osim vitamina C, u šljivama su takođe zastupljeni:

  • Vitamin K
  • Vitamin A
  • Kalijum
  • Bakar

Nutritivna vrednost šljiva na količinu od 100 g

Energetska vrednost46 kCal
Proteini0,70 g
Ugljeni hidrati11,42 g
Šećeri9,92 g
Vlakna1,4 g
Masti0,28 g
od kojih zasićene0,017 g
Kartonska kutija

200g, 400g, 5kg

Click-lock kutijica

250 g

Kartonska kutija

10 – 20 kg

PE Kesa

200 g – 2.5 kg

Plastične tacne

150 – 500 g

Zip kesa

350 – 750 g

Zajedno izgradimo zdravije okruženje

Znamo da se uspeh može postići samo istinskim timskim radom i besprekornom interakcijom. Tu smo da rešimo vaše izazove brzo, pouzdano i sa efikasnošću u fokusu.

Partneri