Kupina

Kupina se u Srbiji proizvodi više od 30 godina i danas predstavlja značajan izvozni proizvod. Crni plodovi kupine bogati antioksidantima zastupljeni su u različitim granama prehrambene industrije, ne samo zbog svog izvanrednog ukusa, već i kao prirodno zdrava i lekovita hrana. Najzastupljenije sorte kupine u Srbiji su Čačanka i Thornfree. Kupine su veoma korisne za zdravlje jer regulišu probavu, jačaju imuni sistem, omogućavaju zdravo funkcionisanje srca, sprečavaju rak i endotelnu disfunkciju.

Sorte: Čačanska, Thornfree.

Vrste proizvoda:

  • Rolend
  • Konfitura
  • Pire
  • Blok

Takođe, kupine pružaju kognitivne koristi i poboljšavaju pamćenje, kontrolišu težinu, jačaju kosti, doprinose zdravlju kože, poboljšavaju vid i očno zdravlje, omogućavaju normalno zgrušavanje krvi i takođe mogu da budu korisna hrana tokom trudnoće zbog visokog sadržaja zdravih nutrijenata. Kupine su ukusno voće koje pripada rodu Rubus genus i porodici Rosaceae koja takođe uključuje i malinu i divlju kupinu. Poreklom iz severnih oblasti sa umerenom klimom, kupina se vrednuje kao zvanično voće države Alabama i nalazi se u velikim količinama u Severnoj Americi i na Pacifičkoj obali. Drevne kulture su kupinu smatrale korovom ili divljom biljkom, a njena medicinska istorija se proteže na više od 2000 godina unazad.

Istorija otkriva tradicionalnu upotrebu ploda, lista, kore i korena kupine od strane Rimljana i Grka za lečenje brojnih zdravstvenih stanja, od blagih infekcija do otrovnih ujeda. U stvari, tokom 18. veka Grci su koristili kupinu za uspešno lečenje gihta, pa je kupina u Evropi poznata kao ,,giht bobica”. Nedavni naučni dokazi su značajno doprineli razotkrivanju terapeutskog potencijala kupine i njenoj konzumaciji širom sveta.

Nutritivna vrednost kupina na količinu od 100 g

Energetska vrednost43 kCal
Proteini1,4 g
Ugljeni hidrati9,6 g
Šećeri4,9 g
Vlakna5,3 g
Masti0,5 g
od kojih zasićene0 g
Kartonska kutija

200g, 400g, 5kg

Click-lock kutijica

250 g

Kartonska kutija

10 – 20 kg

PE Kesa

200 g – 2.5 kg

Plastične tacne

150 – 500 g

Zip kesa

350 – 750 g

Zajedno izgradimo zdravije okruženje

Znamo da se uspeh može postići samo istinskim timskim radom i besprekornom interakcijom. Tu smo da rešimo vaše izazove brzo, pouzdano i sa efikasnošću u fokusu.

Partneri