Borovnica

Borovnica je žbunasta biljka koja spada u porodicu Vreske – Vresova. Karakteristična je po tome što raste od 50 cm do 1 metar u visinu, ima sočne glatke listove i oštre grančice. Upravo je i prepoznatljiva po jajolikim listovima, sitnom bobičastom plodu koji je na početku zelen, kasnije crven, a pred samo branje tamno teget ili crne boje. Raste obično u kolonijama, jedna pored druge, na obroncima – padinama planina ili brda. Voli sunce ali je i vrlo otporna biljka pa uspeva da odoli suši, mrazu i vetru.

Sorta: Vaccinium Myrtillus

Vrste proizvoda:

  • Rolend
  • II klasa
  • Blok

Sazreva od kraja jula do početka septembra, a plod je vrlo privlačan po svom ukusu i izgledu. Obzirom da je žbun borovnice prilično nepristupačan za branje, bere se na specifičan način uglavnom ručno uz pomoć specijalno pripremljenih „češljeva“ kako bi se bobice lakše svukle sa stabljike. Borovnica na tržištu dostiže veoma visoku cenu. Razlog je najpre nepristupačnost terena na kojem raste i zbog toga što ju je teško brati, ali i to što je veoma lekovita, ukusna i višenamenska. Od borovnice se prave kolači, torte, pekmezi, želei, sirupi, marmelade, sokovi pa čak i vino. Vino od borovnice je pravi eleksir zdravlja.

Borovnica kao voćna vrsta koristi se u kulinarstvu pa se od svežeg voća mogu praviti vrlo ukusni kolači, sladoledi, kremovi i napitci. Sok od borovnice, po ispitivanju javnog mnjenja spada u najukusnije voćne sokove. Dobija se ceđenjem svežih plodova uz dodatak šećera, a često možemo u prodavnicama zdrave hrane pronaći i sok bez šećera koji je svakako zdraviji. Od borovnice se pravi slatko i marmelada, a čaj od borovnice je posebno lekovit i može se pripremati od lista, ploda i korena.  Za čaj se uglavnom koristi sušen plod borovnice. 

Nutritivna vrednost borovnica na količinu od 100 g

Energetska vrednost57 kCal
Proteini0,7 g
Ugljeni hidrati14 g
Šećeri10 g
Vlakna2,4 g
Masti0,3 g
od kojih zasićene0 g
Kartonska kutija

200g, 400g, 5kg

Click-lock kutijica

250 g

Kartonska kutija

10 – 20 kg

PE Kesa

200 g – 2.5 kg

Plastične tacne

150 – 500 g

Zip kesa

350 – 750 g

Zajedno izgradimo zdravije okruženje

Znamo da se uspeh može postići samo istinskim timskim radom i besprekornom interakcijom. Tu smo da rešimo vaše izazove brzo, pouzdano i sa efikasnošću u fokusu.

Partneri